Трећи сабор Срба у Пећи

Завичајни клуб Пећанаца у Београду, већ трећи пут заредом, у дане 21. и 22. јуна 2014. године, организовао је путовање у Пећ и Дечане, а све у договору и уз благослов владике Јована (Ћулибрка) од новембра 2011. године, када је донета одлука да се сваке године у јуну месецу одржи сабор у организацији Завичајног клуба Пећанаца у Београду.И ове године, као и прошле и претпрошле, нас педесеторо смо у преподневним часовима стигли најпре на витомиричко гробље, затим на српско православно
гробље у Пећи, одакле смо се упутили у Дечане на поклоњење моштима Светог краља Стефана Дечанског. Смештај је био обезбеђен у конаку Пећке патријаршије, а сутрадан смо били гости свештеника Слободана и свештеника Бојана у цркви Светог Јована у Пећи – Пећкој митрополији.

Пред полазак из Пећи, обећали смо Игуманији Февронији, нашој Мати, да ћемо учинити све да наше традиционално јунско окупљање у Пећи које већ зовемо Сабор Срба, буде што масовније уз што више младих, како би се православно име у Метохији, традиција и свест о припадности овом простору сачували за будућа покољења.

Завичајни клуб Пећанаца захваљује Канцеларији за Косово и Метохију Владе Републике Србије, као и предузећу ‘Банбус’ доо Обреновац на пруженој помоћи у организацији овог скупа.

Београд, јул 2014. године

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *